Rädd i efterskott

I höstas testade jag naturmedlet Fortodol eftersom jag läst att det hade bra effekt mot migrän. Eftersom det inte hände så mycket när jag tog kapslarna, så rann försöket ut i sanden.

Idag läste jag en artikel om Fortodol i Svenska Dagbladet.

Läkemedelsverket uppger att de fått kännedom om fyra fall av leverpåverkan hos svenska patienter som tagit Fortodol. I ett av dessa fall fick patienten leversvikt och avled. Från Norge kommer uppgifter om sammanlagt fem liknande fall, varav ett dödsfall.

Fortodol innehåller, enligt tillverkaren, gurkmeja och aminosyran fenylalanin. Läkemedelsverket hittade nimesulid i två av nio analyserade burkar. I de EU-länder där nimesulid är godkänt rekommenderas maximalt 30 doser. Fortodol har sålts i förpackningar om 100 kapslar.

Vidare står det att det är svårt att hitta någon annan förklaring än att nimesulid tillsatts avsiktligen!

Läs också Läkemedelverkets pressmeddelande samt Hela Pharmas pressmeddelande – åtminstone verkar det inte finnas nimesulid i alla förpackningar med Fortodol.

2 kommentarer
 1. Gun
  Gun says:

  jag förstår verkligen din rädsla. Jag tycker du ska gå till en läkare och ta ett blodprov på levern osv. OM det har blivit någon skada så måste det ju vara jätteviktigt ju tidigare du kollar dig.

  Svara
 2. Åsa Mitt i Världen
  Åsa Mitt i Världen says:

  Hej Gun! Tack för din omtanke. Eftersom jag inte har upplevt något obehag och eftersom nimesulid inte påträffats i alla Fortodolkapslar så kommer jag inte att gå till läkare och ta prov. Däremot kommer jag snart att träffa en läkare i vilket fall och då kommer jag att nämna det här.

  Jag är inte så rädd för att jag skulle ha en leverskada nu, utan snarare rädd för att jag KUNDE ha skadat levern i höstas.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.