Farliga fyrhjulingar

Om man inte kan ett dugg om fyrhjulingar, så verkar de så säkra med sina fyra trygga hjul. Jag är inte särskilt intresserad av vare sig motorcyklar eller fyrhjulingar, men jag har kommit i kontakt med fyrhjulingar via olika uppdrag.

Första gången var det ett företag som har en terrängbana där man kan köra fyrhjulingar. När vi diskuterade hur vi skulle berätta om det här, utgick jag ifrån att ”nästan vem som helst” kan köra en fyrhjuling. Så okunnig var jag. Min uppdragsgivare reagerade direkt och markerade att fyrhjulingar inte var några leksaker och att de var farligare än vanliga tvåhjuliga motorcyklar.

Sen har jag pratat med en kille som ibland leder grupper som kör motorcykel. ”Jag får hellre min motorcykel över mig än en fyrhjuling”. Vid ett tillfälle fotograferade jag när han körde med ett gäng på fyrhjulingar, då ingick ett pass med utbildning. Jag lyssnade med ett halvt öra medan jag tog mina bilder. Min respekt för fyrhjulingar ökade avsevärt när jag började förstå hur mycket man bör kunna för att köra säkert.

Jag känner också en man vars dotter förolyckades när hon välte med en fyrhjuling.

Med allt detta i bakhuvudet förvånar det mig att fyrhjulingar ökar i populäritet som ”nöjesfordon”. Enligt en artikel i Allt Om Motor har i alla fall Vägverket kommit så långt att de nu ska dra igång en fördjupningsstudie för att komma till rätta med det växande trafiksäkerhetsproblemet. Det låter som ett steg i rätt riktning.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.