iPod för nybörjare – Del 1: musik


Vi är ganska många som gått över till iPod (eller åtminstone någon slags mp3-spelare), men det finns många som inte alls fattat galoppen och det finns flera som kanske har en iPod, men ändå inte förstått vidden av vad man kan ha den till. Nu ska jag försöka förklara lite fiffigheter med iPod.

Del 1: musik
Det har hänt en del med metoderna att lagra och distribuera musik sedan jag var liten. Då fanns det vinylplattor och rullbandsspelare. Vår skivspelare kunde till och med spela gamla stenkakor om man hade en sådan! Sen kom kassetbandspelarna och därmed kassetradion – alltså en kombinationspryl som utvecklades till bergsprängare med stereohögtalare. Wow. Mycket tid ägnades åt att spela in musik från radioprogram, då man noggrant stängde av så snart de började prata. Det låter veeeeeeeeerkligen stenålders, men så var det.

Sen kom cd-skivorna och man fattade knappt hur de kunde rymma så mycket på en sådan liten yta. Ha! Folk beklagade sig också över att de läckra LP-omslagen försvann. Men ljudet blev bättre och skivorna var tåligare än LP-skivorna. (Okej, en del är löjligt kära i vinylplattor och menar att ljudet är bättre eller skönare på vinyl. Det får de gärna tycka för mig. Själv minns jag mest repor och hack)

I takt med att vi alla blev digitaliserade blev också ljud digitaliserat och tillgängligt via internet. Här påbörjades utvecklingen av piratkopiering som brakat iväg och blivit en slags ”sub-industri” som satt skräck i musikbranschen, eftersom det är så enkelt som att om vi vill ha musik, så måste vi också på något sätt betala de människor som skapar musiken. Ur detta växte Apples idé med iPod, programvaran iTunes och den internetbaserade försäljningen via iTunes Music Store. Ett nytt sätt att lagra, sälja och distribuera musik.

Du behöver en dator, programvaran iTunes (fungerar på både mac och pc) och en iPod = den lilla musikspelaren med en förvånansvärt stor hårddisk. En iPod rymmer tusentals låtar! När du installerat iTunes kan du å ena sidan köpa musik på iTunes store. Det är jättekul att kunna lyssna en snutt på varje låt man är intresserad av! Du kan söka på artister, album eller enskilda låtar – flera gamla godingar ligger och lurar där, så sök för all del på dina gamla favoriter! Låtarna brukar kosta 9 kronor per låt och 90 kronor för ett album – fast det varierar förstås. Ibland får man med extramaterial som en videosnutt eller en specialversion av en låt. Du får också med en digital bild av ”skivomslaget” som syns i iTunes – eller, om du har en mac kan du enkelt ställa in så att du får en skärmsläckare som byggs upp av alla dina skivomslag. Snyggt! De låtar du köper på iTunes får du lagra på upp till fem enheter, alltså till exempel din bärbara dator, din iPod och din fasta dator och två enheter till.

Å andra sidan kan du i flera fall lägga över musik från cd-skivor du köpt. OBS! En del skivor har kopieringsskydd, då fungerar det inte. Ev kan du kontakta skivbolaget och förklara att du vill kunna lägga över musiken till din dator – men det är lite tröttsamt. Men kopieringsskydd är ett påhitt som kom något år in på 2000-talet, så resten av din cd-samling kan du lägga in i datorn, om du vill.

På det här viset kommer du att få ihop en rejält stor musiksamling! I iTunes kan du enkelt ordna din musiksamling i olika album och spellistor så att det blir lättare att hitta rätt.

För att få över musiken till din iPod kopplar du ihop datorn och iPoden med en speciell sladd (eh, kabel? Någon får gärna rätta mig här). Tjoff, så har all musik kopierats till din iPod! Om du har så mycket musik att den inte ryms på din iPod kan du välja ut vilken musik du vill kopiera. Din indelning i spellistor och album följer med till iPoden. Fiffigt va?

Du kan förstås också köpa ljudböcker eller avspänningsprogram. Sen är det bara att plugga in sina hörlurar och lyssna!

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.