Manligt och kvinnligt i affärerna

Samhället har verkligen blivit mer jämställt, kvinna och man, om jag jämför med hur det var när jag var liten, så mycket rör på sig. Men så är det några områden där det fortfarande skiljer sig. Till exempel när man går i affärer.

Diskussionen om leksaker och barnkläder är ständigt återkommande, fast hur ser det ut för oss vuxna? Kolla in avdelningarna för hygien, kläder och tidningar. Inte så mycket unisex där inte.

Okej, vad gäller kläder så är det förstås rimligt att det finns skor i passande storlekar, likaså kräver både byxor och överdelar lite olika form beroende på hur kropparna ser ut. Det funkar inte ens med att ta en vanlig t-shirt från herravdelningen för mig, den sitter liksom fel helt enkelt. Men den här grejen med att damkläder ofta har mer färg än herrkläder. Eller att herrarnas t-shirts ofta har roliga eller tuffa motiv, medan damer förmodas vilja klä sig i sirliga, pastellfärgade, romantiska motiv?

Jag är inte för att vi ska klä oss på pricken lika, men jag tycker verkligen att att stilarna är lite begränsade på båda kanterna. Jag skulle vilja se mer unisex på klädavdelningarna vad gäller färger och mönster. Sen kommer vi aldrig att komma ifrån att kläder också är en del av ”parningsritualen”, vi klär oss för att må bra för vår egen skull, men ibland också för att vara sexuellt attraktiva och då kommer vi in på en massa grejor som sitter i generna, alltså hur vi reagerar på när olika kroppsdelar som axlar, underarmar, vrister och så vidare framhävs med hjälp av kläder. Jag är inte ute efter att vi ska neutralisera bort hela den grejen, för det vore tråkigt, lite skön laddning vill vi ha kvar, eller hur? Men, trots det tror jag inte att vi varje dag klär oss för att känna oss som en sexbomb, eller?

Hygienprodukter… Förpackningarna är vita, lena och ljuva på kvinnosidan, tuffa och tekniska på herrsidan. Kolla exempelvis in vad rakhyvlar heter och hur de beskrivs. Fast egentligen handlar det ju bara om ett verktyg som ska raka bort hår på ett smidigt sätt utan att skada huden.

Damernas rakhyvlar

 • Venus Classic Razor är den första 3-bladiga rakhyveln utformad för kvinnor. Venus originalrakhyvel har skyddskuddar som omger de tre bladen samt ger en slät och nära rakning i bara ett drag.
 • Det finns ingen duschritual med mindre välbefinnande än rakning, men vi vågar påstå att Gillette Venus Embrace Razor är inställd på att förändra det. Embrace har fem blad för att krama dina kurvor och ta vara på alla hår.

Herrarnas rakhyvlar

 • Gillette Fusion Power Cool White rakhyvel ger dig den senaste raktekniken! Modellen är utrustad med fem blad för att rakningen ska bli mer hudnära än någonsin!
 • Gillette Fusion Phenom kombinerar den avancerade teknologin i Gillette Fusions raksystem med en ny design av det mjukt kromade handtaget i metallic-blått och silver.

Sen kommer man då till tidningshyllan… Damernas tidningar: kläder, skönhet, hälsa, hemmet. Herrarnas tidningar: nakna damer, bilar, teknik, historia, natur. Men herregud? Är detta 2014? Inte konstigt att jag alltid känner mig lite udda. Jag läser hellre om datorer, historia och natur än om de där dam-grejorna, med undantag av hälsa. Varför fortsätter tidningsmakarna att göra tidningarna som om de riktar sig till ett av könen, fast själva ämnet är könsneutralt? Nog är det konstigt? Det känns som att tidningshyllan ligger tio år efter.

Så, vi kan bråka på om leksaksavdelningarna och barnkläderna, men kanske borde vi ifrågasätta också de kläder, hygienartiklar och tidningar som erbjuds oss vuxna. Är det ingen mer än jag som känner att de här prylarna skulle behöva bli lite mer unisex?

3 kommentarer
 1. Dorothea
  Dorothea says:

  Jo.
  Bengt var befriande ointresserad av könsrollsfärgerna. Hängde jag upp en blå och en rosa handduk tog han lika gärna den rosa.

  Svara
 2. Gurra
  Gurra says:

  Samtidigt som det i allmänna ordalag förväntas att männen ska ta större del av de ”mjuka” angelägenheterna i tex hushållet så verkar inga krav finnas på att kvinnorna ska sätta sig in i de ”hårda”. Miljövänligt, trygg & ”smart teknik” ska det vara men vem får vanligen ta hand om alla (på skrivbordet) fantastiska funktioner och prylar som strular hela tiden? Bilar, TV, tvättmaskiner, dammsugare, värmeanläggningar mm.
  Jo, antingen mannen i hushållet eller någon stackars serviceman som valt yrke medan grejernas funktion var uppenbar och felkällor sökbara utan nätsupport.

  Så till kläderna, det verkar som att det divergerar mer & mer, grabbigheten lyser igenom; tex ”iskalla maffiadrevet” som hotfullt kommer gående på bred front i en känd kedjas reklam på TV. Eller fånigt primitiv kan man enl vissa annonser vara, gå omkring med en boll och bakvänd keps, som någon djävla hundvalp! Kolla poserna som modellerna har, killarna (orakade) ser ut att stint ha spanat in en kronhjort vid horisonten och står med ena benet nonchalant uppdraget på en kofångare/staket. Tjejerna står med barnsligt kanställda fötter, ser ut att ha skalat lök & står med suktande läppar.
  Damernas/tjejernas mode svämmar över i någon slags småstjärnorna/princess/drottninglook och mer & mer opraktiska att föra sig i, man kör rätt in i kvinnofällan igen. Tex att gå med högklackat så att eventuella förgripare på flera kvarters håll hör att det kommer ett byte, otroligt korkat när man i regel är i fysiskt underläge. Inte går det bra att springa undan med sådana heller. Inte underligt att fyrhjulsdrivna bilar ökar bland kvinnor, de kan ju inte gå ut och skotta/knuffa med sina allt mer opraktiska kläder.

  Ser man tillbaks på bilder från 80-talet när den värsta brungula 70-tals velourperioden gått över så märker man, att trots likartade kläder så ser kvinnorna ändå ut som kvinnor och männen ser ut som män fast inte matcho. Någorlunda unisex var det så att man kunde låna nästan vad som helst av varann utan att se märklig ut. En skjorta var en skjorta inga puffärmar eller fåniga detaljer, en kjol var en kjol inget speciellt kvinnligt för den skull, lika dant med shorts. Många skor hade unisexutförande och var lågklackade, trätofflorna oxå efter ett par månader. På den tiden nötte man ut kläderna, nu köper man dem färdigslitna, tex hål framför de i högre ålder så känsliga knäna, blir nog inte bättre av att ha haft sådana brax, detta tycks dock vara en unisexföreteelse.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.