Åsa trendspanar sommaren 2014

Då och då har jag skrivit ner ett par trendspaningar här på bloggen och nu är det dags igen!

Socker är ute! Och vi är bara i början av vad det innebär. När jag var liten var godis något jag handlade för 1 krona. Noggrant plockade jag ihop ett exakt antal 5-öres, 10-öres, 20-öres och 25-öres och lade i en påse som visades upp för expediten på Brilings Livs i Romakloster. Om man bara köper tio stycken tio-öresgodisar lägger man märke till var och en av dem när man äter dem. Idag skopar vi i oss mängder med smågodis från lösgodisväggarna. Eller, om vi gör det idag, så vet vi att det är jättefel. Faktum är att godis tillsammans med läsk nästan betraktas som gift och den här grejen att ge barn godis och läsk för att de bli glada, känna att det är fest, har fått solkade kanter. Socker har blivit som tobak var för tio år sedan: vi tittar snett på de som brukar det i stor mängd. Vilken förälder vill ge gift till sitt barn?

Big Size Bags är ute! Den här grejen att köpa allt billigt i superstor förpackning har i spåren av sockret och fetma tappat sin forna glans. Du kanske fortfarande vill ha chips, men det känns lite bättre att köpa en liten påse, eller hur?

Elektroniska manicker och hälsa kommer stort. Jag har själv noterat att vi under de senaste 2-3 åren köpt allt fler manicker för att må bättre. Blodtrycksmätare och våg kopplat till iPhone och iPad via Withings. Roine använder Runkeeper – förstås också kopplat till hans iPhone. Det finns en hel del hälsoappar att köpa, men då av typen akupressurkartor eller information. Det som alla Apple-entusiaster går och väntar på är nästa steg i utvecklingen av Apple’s manicker då satsningen på iHealth blommar ut och förankras i hälso- och sjukvård. Då kommer det att bli möjligt att mäta all möjliga saker för vem som helst. I huset har vi också en Valkee (ljuslurar för ljusterapi via öronen) och en Cefaly (förebyggande mot migrän och huvudvärk).

Årstidsutbud i frukt- och grönsaksdiskarna. I år har vi sett att konsumtion av ekologiska livsmedel har fått ett genombrott. Allt fler handlar ekologiskt och i spåren av detta följer att köpa närproducerade livsmedel och det senaste kan vara att vi blir medvetna om vad den här året-runt-tillgången av livsmedel innebär. I Tina-Marie Qwibergs dokumentär Bieffekten står det klart att vi inte kan stressa produktionen av frukt- och grönt hur mycket som helst. Det får konsekvenser. Att bin och humlor inte står pall är helt klart idag. I hennes dokumentär såg jag dels mandelodlingarna i Kalifornien – så otroligt stora och med en konstlad miljö med enbart en typ av växtlighet – samt plasttälten i Spanien som skapar ett riktigt fult industriellt landskap, bara för att de ska kunna exportera alla slags grönsaker vart som helst i världen, vilken tid på året som helst, och det ger en riktigt dålig bismak (!) Nä, ju fler som fattar det här, desto fler kommer att förändra sina krav på frukt-och grönsaksdiskarna.

Vi kräver större säkerhet av våra digitala manicker i takt med att vi anförtror dem allt mer kompetenta uppgifter. Kommer du ihåg när mobilen var en grej du ringde och skickade sms med? Idag är våra iPhones centrum i våra liv. Under en vanlig dag kollar jag vädret, bankkontot, aktier och nyheter där. Jag kan handla biljetter och hålla koll på dem i min iPhone. Jag kan boka och betala resor och hotell. Jag beställer medicin. Jag flyttar om pengar i mitt Premiepensionssparande. Jag Swischar pengar till folk. Jag tar betalt via iZettle. Jag kommunicerar via e-post, Facebook och iMessages. Jag håller koll på mina relationer via sociala medier. Min vikt noteras automatiskt varje gång jag väger mig. Som jag skrev ovan kommer det att ske en stor utveckling på hälsoområdet. Snart kan vi också koppla bevaknings- och kontrollsystem för våra hem till våra iPhones. De blir därmed vår nyckel, vår plånbok, vår kommunikationsväg och informationskanal. Då krävs det att vi litar på systemet och manickerna som levererar detta. För min del har jag svårt att se att någon annan aktör än Apple lever upp till detta i dagsläget.

Banker kompletteras med nya typer av finansiella tjänster. Den digitala valutan Bitcoin är ett försök att skapa en valuta som lever och utvecklas i den digitala världen. Den dras med spår av kriminalitet som sänker förtroendet, men om det inte blir Bitcoin, så kommer det säkert att skapas någon annan slags virtuell valuta därför att det helt enkelt blir för krångligt att hantera den digitala handeln annars. I Sverige finns Nordnet bank vars idé är att underlätta för dem som gillar att spara i aktier och fonder, men du kan inte låna pengar där. De har inget bankkontor. Deras arena är internet. Ytterligare ett annat företag, TransferWise, har helt riktat in sig på att underlätta transaktioner mellan länder och förstås, göra det billigare. De traditionella bankerna har hakat på sådant som digitala betalningstjänster och det är inte en dag för sent om de vill ha kvar sina kunder.

Digitala fredsrörelser vinner mark. Ronny Edry startade 2012 Facebookgruppen Israel Loves Iran och idag finns det 50-70 syskongrupper med olika länder som älskar varandra – trots att de officiellt är i krig med varandra. Ronnys initiativ har fått de riktiga människorna i fiendeländer att närma sig varandra och kommunicera. Detta är stort och kommer säkerligen att bli större. Fred som skapas mellan människa och människa och inte över våra huvuden, land och land.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.