Semesta?

Bästa strandunderhållningen: barn som leker och har kul på stranden!

I dessa stressobservanta tider ses semestern som extra dyrbar och jag vet inte hur många gånger jag får frågan om när vi ska ha semester och jag blir alltid lika villrådig. Det är sällan jag vet när och hur vi ska ha den där semestern. Det brukar gå till så att vi jobbar, sen blir det midsommar, vi jobbar lite till och så blir det Almedalsvecka och så blir det varmt och så blir det liksom för varmt för att jobba och plötsligt övergår vårt kombinerade bostadshus och kontor till att bli en sommarstuga samtidigt som vi börjar planera in hur och när och vart vi ska åka för att sola och bada på dagarna. Efter ett tag brukar lusten att åka runt på Gotland komma och bäst som det är åker vi runt på badturnéer eller konstrundor eller bara för att testa några av alla dessa fantastiska restauranger som finns runt om på Gotland. Vi tar det som det kommer.

Roine pular runt och årets projekt är att snickra ett plank till vår utökade uteplats. Jag ska sätta några kryddörter i krukor – men det är verkligen inget ambitiöst projekt.

Är vädret dåligt, tja då kan vi lika gärna jobba och det finns oftast något att ta tag i. Så då gör vi det och då kan det kännas skönt, att ta en liten paus från det varma, slippa sand i skorna, håret, ansiktet, ögonen, öronen och faktiskt ha ett hyfsat svalt sovrum att sova i på natten. Då blir det bra det med.

Min nya läkare tog nästan i på skarpen för att få reda på hur jag skulle ha det med semester i sommar och jag visste inte då, för det verkar som att jag glömmer lite från år till år hur det brukar bli, helt naturligt på sommaren. Eller, tja, vissa somrar har jag förvisso haft en del fotouppdrag av den typen som endast kan utföras på sommaren, så då har jag ju jobbat. Jag har åkt till olika platser, gått runt i strålande väder, pratat med folk, tagit bilder och faktiskt haft det ganska skönt – men ändå, jobbat…

Vår längsta semester som vi haft sedan vi flyttade till Gotland är en sommar då vi slog till med åtta veckor och då hann vi med att resa till Finland också. Andra somrar har det kanske bara blivit ett par veckor och sen några dagar här och där.

Idag tänkte jag på hur de flesta har det med semester. Man planerar in långt i förväg att den ska vara under vecka si och så, man bokar biljetter, boende och om det är superfint väder veckan innan håller man tummarna för att det ska fortsätta att vara varmt och soligt när semestern börjar och i hettan försöker man jobba, fast det egentligen är så att man nog borde få ligga på en strand. Sen börjar semestern och man packar väskor, placerar ungarna i bilen och kör iväg vart man nu ska. Åh vad vi ska bada och ha kul! Allas förväntningar är höga inför dessa fantastiska semesterveckor – då vill det till att just detta veckor levererar det perfekta vädret och de perfekta aktiviteterna som gör att hela familjen är glad. Några regndagar tål man, men max en vecka. Sen beror det sig lite på hur mycket som planerats in med besök hos föräldrar, släktingar och kompisar. Kanske har man bestämt sig för att träna på semestern? Kanske kliver man upp tidigt varje dag för att spela golf? Kanske ger man sig ut och seglar, cyklar eller åker på konstkurs?

Men inte vet jag om jag med säkerhet kan säga att det är så mycket mer avstressande att verkligen ha semester på det där inbokade och planerade viset. Ju mer jag tänker på det, desto coolare och skönare tycker jag att vi har det med våra flexibla sommarveckor då vi ägnar oss åt det som känns bäst dag för dag. Vi bor på semesterön Gotland, vi behöver inte jäkta runt här utan kan ta några utflykter i augusti eller till och med i september. När sommaren närmar sig slutet, behöver vi inte åka från Gotland för att komma hem, för vi är hemma på Gotland.

Så lyxigt har vi det! Här bor vi, 150 meter från havet, med fullt av stränder och härlig natur överallt. Kanske har vi semester nu eller sen, ja förresten kanske vi tar en utflykt så sent som i oktober och då blir det som en minisemester varje gång. Jag tror att vi i jämförelse med många andra har det löjligt skönt och avspänt faktiskt. En avdramatiserad relation till detta med att ha semester.

P.S. Semesta? Nej det är inte felstavat. Det är gotländska och på något sätt tycker jag att ordet ”semesta” känns som lite mera ”siesta” än det vanliga ”semester”.

2 kommentarer
 1. Maria Björkman
  Maria Björkman says:

  Jag håller FULLSTÄNDIGT med dig. Visserligen har jag inbokad semester i kalendern, något annat låter sig inte göras som anställd, men jag lever likadant som du. Året runt. Jag tror det är just det som är nyckeln till den gotländska livskvaliteten!

  Svara
 2. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Jag tror förresten att det finns de som tycker det är jobbigt med semester därför att det plötsligt blir så många andra krav de ska leva upp till, så att de istället kopplar av när de kan få slappna av på jobbet…

  Den viktigaste faktorn för att man ska känna stress eller inte är om man upplever att man har kontroll på tillvaron. Kontroll är för mig inte samma sak som att krampaktigt planera och fixa och dona för att få allt att gå ihop sig, utan för mig är det mer en känsla av att allt är okej, det är hanterligt och det löser sig.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.