Ren mat

Synen på mat har verkligen gått fram och tillbaka under mitt liv. Mina föräldrar var vana vid att man odlade potatis och grönsaker i trädgårdslandet, att man fiskade ibland och att man åkte till bonden och köpte en halv gris. I deras liv kom nyheter som tomater och konservburkar med inlagda persikor. De bytte smör till Flora och Milda. Mamma brukade ha några påsar pulversoppor i skafferiet att ta till. Hon bakade bullar och kakor, men vi köpte matbröd. Ungefär så.

Det var min grund. Sen fyllde jag på med pizza och pasta och hamburgare och asiatisk mat. Jag lärde mig att minska på fettet. Jag köpte Lätta under en period. Drack Minimjölk. Som byttes mot mineralvatten. Sen var det liksom inte fint att äta kött längre. Fisk och skaldjur var bättre. Eller Keso och Quorn.

Någonstans här kom New Age. Att äta förknippades mer och mer med nästan andlighet och så borde människan inte längre äta kött, därför att djur har själar. Förresten borde vi inte äta några mejeriprodukter heller, för, som en zonterapeut sa till mig ”det är bara kalvar som diar kor, mjölk är ingen mat för vuxna”. Så där höll det på. Det blev nästan som en jakt på den renaste maten, eller födoämnet, ja varför inte kalla det ”energi”.

Jag läste en ganska utflippad bok där man först skulle bli vegetarian, sen fruktarian och sen bara äta frukt som ”trädet lämnat ifrån sig”, alltså fallfrukt. Därefter skulle man bara leva på vatten och SEN, när man hade uppnått rätt andlig/mental nivå, ja då skulle man klara att bara leva på ren energi som man ”sög” i sig från luften runt omkring sig. Renare än så går väl inte?

Dessutom skulle man också göra tarmsköljningar så att man till sist inte ens var smutsig i tarmen. Jag säger då det. Jag blev som tur var inte ens vegetarian, men det kändes lite som att jag nästan borde be om ursäkt om jag inte var ”tillräckligt vegetarisk”.

Men, pendeln svänger alltid tillbaka. Idag är det smör, grädde, ägg, bacon och fläskkotletter som gäller. I artikeln i Svenska Dagbladet talas om köttets revansch. Kött är nyttig och naturlig mat som innehåller de flesta vitaminer vi behöver. Utom c-vitamin. Jag mår bra av kött. Efter en fläskkotlett blir jag pigg och glad. Dessutom blir jag långvarigt mätt när jag äter så lite kolhydrater som möjligt.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.