Medelåldersfrisk? Jajjamän!

I Expressen har de en artikel om Medelålderssjuka, som alltså går ut på att man börjar undra över om man verkligen kommit dit man ville i livet. Man kan också testa sig genom att fundera över följande punkter, vilket jag har gjort:

UTBRÄNDHET
I 20 år eller mer har du kört enormt hårt i jobbet, gett allt du har. Nu tycker du att det är enformigt och trist. Samtidigt är all din energi slut. Du blir lätt stressad och känner att du inte räcker till.
Nej, jag har fått ägna så mycket tid åt att vara sjuk att det är jordens lyft att kunna må så bra att jag kan jobba!

BESVIKELSE ÖVER KARRIÄREN
När du ser på ditt jobb och vad du uträttar så stämmer det inte med idealen du hade som ung.
Alltså, jag hade aldrig kunnat gissa att jag skulle få jobba med så många olika saker när jag var ung, men jag tycker att jag stämmer ganska bra med mina ideal.

GAMLA KUNSKAPER
Du kan massor av saker. Men de unga på företaget jobbar på nytt sätt. Du känner att dina kunskaper blir mindre och mindre användbara.
Va? Jag känner att jag ständigt lär mig nya saker som att bli bättre på att använda datorprogram på smartare sätt, ny teknik och att jag fortbildar mig genom att läsa böcker.

MOTSÄTTNING MELLAN JOBB OCH LIV
Det känns som om alla drar i dig i olika riktningar. Dina barn, dina föräldrar och kraven från jobbet.
Nej? Eftersom jag är sladdbarn har jag redan klarat av den där biten med gamla föräldrar. De finns inte längre. Visst, i jobbet kan det bli lite rörigt ibland och det påverkar vad jag hinner hemma – men det är mina egna krav som gäller. Inte andras.

FLASKHALS I JOBBET
Du känner att du inte kommer vidare i karriären på jobbet. Det finns för få högre poster och för många som kämpar om dem. Och företaget skär ner. Tänk om du måste gå.
Jag är egen företagare. Jag bestämmer över mig själv – kan man komma högre än så? Alltså, för all del, man kan ju också ha anställda som man bestämmer över, men det viktigaste för mig är att jag står på egna ben, min integritet. Och att ha erfarenhet av att jag brukar klara mig själv – det ger en inre säkerhet tror jag.

INGA ILLUSIONER OM ARBETSGIVAREN
Du tänker på den enorma skillnaden mellan din chefs lön och din egen – och känner dig väldigt bitter.
Nä, jag har ingen arbetsgivare, men jag skulle ju kunna jämföra med företagare jag känner som tjänar mycket mer pengar än vad jag gör. Inte är jag avundsjuk på att de har lagt ner massor med tid och energi för att skaffa sig en bra tillvaro. Däremot skulle jag också vilja ha sådan ekonomi att jag kunde stötta bra idéer.

DET SER ALDRIG UT ATT TA SLUT
Du bekymrar dig över att du kommer att få fortsätta jobba i evighet. Pengarna räcker ju inte. Du är för dålig på att spara och gör av med för mycket pengar.
Jag hoppas att jag orkar jobba så länge som möjligt! Det är ju kul att jobba. Tricket är att få till någon slags balans mellan produktiv tid och fritid – den frågan har jag inte löst än.

Min slutsats blir att jag inte är Medelålderssjuk utan tvärtom Medelåldersfrisk. (Fantastiskt att jag som har så mycket migrän i det här sammahanget är ”frisk”! Hurra!)

3 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Hahaha..Du har då ett skönt förhållningssätt till din tillvaro!

  Får man slänga in en liten rolig grej här? Finns ju möjlighet för dig att ta bort.
  I morse 18/5 här på de lokala nyheterna, Sthlms då, berättas att vissa gymnasieskolor vägrar ta emot de partier som de inte vill ha som föreläsare/ röstraggare.
  På Åva Gymnasium ( Täby kommun, ganska känd som en av de blå också), är ett visst parti inte välkommet, med motiveringen att, som en del gymnasieungdomar sade: ” Visst, det är väl ett demokratiskt land vi bor i, men såna här otäcka idéer som det här partiet står för, vill vi inte alls vare sig lyssna på eller bli förknippade med”. Ungefär så.
  Det roliga var att i den första sändningen råkade Nyheterna säga FEL, så de sade att det handlade om SOCIALDEMOKRATERNA, istället för ett visst främlingsfientligt parti.
  Virrigt värre. Guuuuuud, jag skrattar på mig snart, här i

  / sthlm.

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Tillägg: Det är skolledningen som vägrat dem tillträde. ” Det skulle kunna leda till en väldigt stökig konflikt här på skolan” etc etc…..
  Jag trodde inte mina öron första gången jag hörde det, men sen ändrade ju Nyheterna till det andra partiet.

  / sthlm

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  HAHAHAHAHAHAHA!! JAg gapskrattar så jag nästan svimmar varje gång jag tänker på det här…….Tänker själva, hur mikrofonen sticks under hakan på rektorn på skolan, och rektorn FÅR inte säga rakt ut vad han tycker om detta …..*** parti, så han försöker så neutralt som möjligt säga att: Nej, det skulle ju kunna leda till oerhörda konflikter här på skolan, om DE kom hit…usch och ryyyyyys.

  Gud så kul!

  / sthlm

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *