Cefaly – en elektrisk manick som minskat min migrän!

Jag har haft problem med huvudvärk sedan jag var liten. Kanske började det när jag var fem år. Under puberteten blev det värre. Jag hade mitt första anfall med kräkningar när jag var femton år. Tre år senare fick jag diagnosen migrän och därmed också min första migränmedicin. Därefter utvecklade det sig till kronisk, daglig migrän.

Jag har testat hur många olika behandlingar och medel som helst, både skolmedicin och alternativ. Jag har t.o.m. skrivit en bok om migrän på uppdrag av Svenska Migränförbundet, Mindre migrän – Mera liv. Man kan nog påstå att jag är väl påläst, men trots detta har jag inte hittat sätt att komma ner till en acceptabel nivå med huvudvärk och medicinering.

1991–1995 var den värsta perioden. Då hade jag minst ett anfall med kräkningar varje vecka och ett sådant anfall kunde sitta i under 15 timmar. Och sen kom det ju fler anfall varje vecka i vilket fall. Det blev inte mycket vecka över då. I själva verket var det max någon timme här och där som jag kunde känna mig hyfsat bra.

Från det har jag kämpat mig fram i steg. Det som har gett resultat förebyggande är öronakupunktur, homeopatdropparna Pampels Kvindespecial och ingefärskapslar. Akut är det bara acetylsalicylsyra och triptaner som fungerat. Jag har legat på en mycket hög daglig dos av båda medicinerna.

Strax efter att jag fyllde fyrtio började hormonerna att ställa om sig med sikte på klimakteriet. Dels påverkade det min migrän, men det började också hända andra saker i kroppen (som du kan läsa om i andra blogginlägg jag skrivit). Jag hade fullt sjå att hantera allt och sa till mig själv att jag skulle ta nya tag med min migrän när hormonerna lugnat ner sig lite.

Hösten 2013 började jag ta östrogen och därmed blev tillvaron något lugnare. Nu hade också migränen/huvudvärken förändrats och faktiskt blivit lite mer lätthanterlig. Men fortfarande: daglig huvudvärk, dock inte längre med kräkningar och inte så dramatiska i förloppet som tidigare.

Våren 2014 började det komma många artiklar om Cefaly. Det berodde på att den här elektriska manicken blev godkänd i USA i april. Jag hade läst lite om den innan, men nu gjorde jag slag i saken och testade.

Hur använder man Cefaly?

Man rengör huden i pannan och fäster en elektrod där. Elektroden har en liten hållare (som en skruv) och på den häktar man fast Cefalyn som förstås också vilar på ens öron ungefär som ett par glasögon.
Enligt instruktionen ska den sitta väldigt långt ner, men jag har testat att sätta den en aning högre upp för att undvika att det blir ryckningar i ögonlocken, vilket jag tycker är lite obehagligt. Jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt även fast jag fäster elektroden ett par millimeter högre upp.

Man väljer mellan tre olika program: sättet att välja på är svårt att få kläm på, man ska trycka 1–3 gånger på en knapp för att välja mellan akut, behandlande och antistress-program – det är svårt att trycka lagom hårt och i lagom takt. Om det blir fel program, vilket man hör på antalet tut som hörs, så kan man häkta av Cefalyn från elektroden, invänta ljudsignalen om att det är avbrutet, sen häkta dit den på elektroden och försöka trycka rätt.

Behandlingen tar tjugo minuter. När den är klar piper det.
Se i övrigt följande video:

Hur känns det att använda Cefaly?

Mycket märkligt. De första gångerna, ja kanske till och med under de första veckorna, var det nästan lite skrämmande, men nu har jag vant mig.

Just när man startar Cefalyn känns det inget alls, efter en stund börjar det ”krypa myror” över skallen och sen ökar intensiteten så att det blir en stark elektrisk aktivitet uppe på skallen, lite som att man får en elektrisk sköld under huden, som dessutom masserar skalpen kraftigt. Om man tar på huden i pannan medan detta pågår, känns det inget just på huden – en skum känsla.

Intensiteten ökar till en viss nivå och det är inte direkt skönt, ibland obehagligt, men alltid överväldigande. Det är svårt att göra något annat, typ läsa, när det gått så långt. Märkligt nog faller jag ofta i sömn i slutet – detta gäller om jag har lite sömnbrist, då är det exakt omöjligt att stå emot, så då nickar jag till. Fast sen kan jag istället känna mig som att jag haft en bra powernap, jag blir lite pigg.
Min upplevelse av att använda Cefaly är att de olika programmen ger en överväldigande upplevelse som mestadels inte går att kalla behaglig, men det finns alltså delar av programmen som ger förnimmelser som kan kännas lite skönt. Övriga faser i programmen är mer som att ”bli sandblästrad”, sitta i extremt stark motvind eller något i den stilen. Den elektriska aktiviteten pulserar fram under huden på huvudet och om jag tar på pannan eller skallen medan det pågår, känns det som att ta på någon annans huvud. Beröringen av fingrarna överröstas helt av Cefaly-programmet.

Detta verkar antagligen avskräckande, men betänk då att jag helt frivilligt har fortsatt att använda Cefaly, dag efter dag och oftast minst två gånger per dag, men gärna fler. Jag anser det alltså vara mödan värt. Hur kommer det sig? Jo, för varje dag jag använt Cefaly upplever jag att mina besvär med huvudvärk och migrän minskar. I början kunde det ge ”konstig huvudvärk” direkt efter och då testade jag att behandla mig med öronakupressur för att motverka – en metod som hjälpte mig 1995, men som därefter inte gett någon ytterligare positiv effekt för att få bort min huvudvärk. Nu verkade det som att metoden gav effekt igen.

Om du liksom jag har/hade kronisk daglig migrän eller migrän flera gånger i månaden, kanske varje vecka, tycker jag att Cefaly är värt att utvärdera också för dig.

Gör inte så här…

Direkt när jag fick min Cefaly var jag superpositiv och nyfiken och hoppades så mycket på att den skulle hjälpa mig att jag direkt försökte använda den som akut behandling. Det var ingen bra idé. Jag vaknade vid fyratiden på morgonen med migrän och bestämde mig för att testa min Cefaly. Det stod att man oftast behöver upprepa behandlingen 2–3 gånger för att få akut effekt mot migrän, så jag körde på med tre behandlingar. Inte bra. Dels var det alldeles för tidigt och i kombination med jag har lågt blodtryck, kände jag mig lite snurrig. Jag blev också rädd, för det gjorde bara ondare och ondare, behandlingen blev en plåga. När jag gav upp hade jag ett fullt utvecklat migränanfall så att jag fick ägna de följande 15 timmarna till att kräkas…
Det var nästan så att jag kunnat ge upp där, för upplevelsen var skrämmande.

Gör istället så här…

Om du vill testa Cefaly föreslår jag följande:

  1. Börja med program 3 – det avstressande. Gör det för att vänja dig vid de speciella förnimmelserna. Gör detta program när du inte har värk och testa 2 gånger per dag under 2 dagar.
  2. Övergå till program 2 – det förebyggande. När du vant dig lite vid Cefalyn börjar du använda den förebyggande. Kör program 2 en till två gånger per dag, eller fler! Gör detta under minst en vecka och om du märker att det börjar ge resultat kan du gå till nästa punkt.
  3. Testa program 1 – det behandlande. Om du märker att din huvudvärk blivit lindrigare eller minskat i frekvens i takt med att du använder Cefalys förebyggande program, så kan du testa att använda program 1 för att få bort huvudvärk, MEN se till att göra det i migränens initiala skede. Fungerar det inte: ta medicin.
  4. När du utforskat hur du reagerar på behandling med Cefaly kanske du känner dig trygg med att använda Cefaly som akut behandlande också vid kraftig migrän, men börja inte med att använda Cefalyn akut.

Självklart testar du Cefaly därför att du vill minska din medicinkonsumtion, men överskatta inte din egen förmåga, låt Cefalyn göra sitt jobb med att förebyggande minska din huvudvärk: fortsätt att ta dina mediciner. När du märker att huvudvärken har minskat, kanske du börjar våga testa gränserna lite och se om det går att vänta med medicin trots att det gör lite ont. Men, om du fortfarande har migrän är det fortfarande så att medicinen ger bäst effekt initialt, så vänta inte för länge.

Likaså när du börjar testa att använda Cefaly akut behandlande, börjar migränen accelerera så ta din medicin! För en del ger Cefaly direkt hjälp första veckan, men för andra tar det flera veckor eller ett par månader innan behandlingen ger optimalt resultat. Även om det verkligen är jätteroligt att känna att Cefaly fungerar, så försök att inte springa händelserna i förväg genom att lura dig själv att du är helt bra efter någon veckas behandling – så vida inte du har den stora turen att vara det förstås.

Antalet tabletter per dag har minskat

Allt oftare vaknar jag utan huvudvärk, när jag dessutom inte väckts av huvudvärk mitt i natten är det ett bra tecken. Detta innebär att det inte är självklart att börja dagen med ASA (Acetylsalicylsyra).

Det innebär också att jag kan sätta igång med frukosten nästan direkt – innan fick jag vänta en timme och jag brukade beräkna hela min morgonprocedur till 3 timmar. Alltså, jag måste ha tre timmar på mig innan jag kunde lämna huset. Dels pga tiden som det tar att få ordning på huvudvärken, dels för att jag mår sämre av att jäkta, då har värken accelererat. Det har inneburit att om jag ska åka hemifrån vid 8, måste jag stiga upp klockan 5. Idag tror jag att jag klarar mina morgonbestyr på 2 timmar. Vilket är skönt. Jag har aldrig gillat att jäkta på morgonen så jag tror att min tid utan sjukdom skulle ligga på 1,5 timme.

Jag tar i första hand ASA utan koffein. Innan tog jag ASA+koffein som standard, utom på kvällen. Nu tar jag ASA+koffein endast om jag är särskilt trött eller om huvudvärk inte ger sig på annat sätt.

Även om jag fortfarande har medicin med mig i väskan när jag är hemifrån, används den väldigt sällan. Jag ligger på stranden i het sol utan att få ont i huvudet. Jag besöker caféer utan att behöva be om vatten till medicin. Jag sitter på möten utan att ta medicin. Vissa morgnar vaknar jag utan huvudvärk, så att jag får börja med att dricka något annat än en upplöst Bamyl…

Jag vågar låta bli att ta medicin innan läggdags, även om jag har lite huvudvärk. Jag panikvaknar inte med supermigrän sen. Antingen försvinner värken eller så är den inte så svår när jag vaknar. Ibland har jag pyttelite huvudvärk när jag vaknar och då kan den försvinna när jag kvicknat till och kanske med hjälp av frukosten. Det har blivit tydligare att jag får mer migrän vid väderomslag och hormonsvängningar.

Jag har fortfarande inte klarat ett dygn utan medicin, men i jämförelse med innan Cefaly känns det nästan som att jag inte tar medicin längre… Jag har minskat konsumtionen av Relpax med 75% och ASA med 82%. Jag blir fortfarande lite bättre för varje dag och jag undrar hur långt jag kan nå tack vare Cefaly? Nu har jag snart använt Cefaly i sex månader. Jag har börjat vänja mig vid mitt nya jag, men fortfarande hoppas jag på att nå fram till min första dag helt utan medicin. Det vore så superskönt.