”Folk som tränar qigong blir så fanatiska…”

När jag bekantade mig med qigong 1997 var det en kvinna som beklagade sig över sin väninna och hennes ”fanatiska qigongande”. Väninnan tränade varje dag, ibland avsatte hon HELA dagar bara för qigong och så fortsatte hon att åka på kurser i qigong. Kvinnan som beklagade tyckte helt enkelt att väninnan blivit helt knäpp.

Det här har jag tänkt en del på. Att det är viktigt att folk inte tror att jag blivit hjärntvättad eller att qigong blir viktigare än allt annat. För jag vill inte att folk ska tycka att jag är uppslukad av något nästan ”mot min vilja”.

Som ni märker är det många tankar som går i gång i mig när jag tränar qigong. Nu har jag kommit fram till att qi-tänket är nödvändigt. Jag vill ju träna qigong varje dag därför att det är då jag får den positiva effekten. Om jag ska behålla motivationen att träna qigong dagligen, tror jag att det är nödvändigt att hålla tanken på qi levande dygnet runt. Qi måste bli en del av mitt liv. Qi-tänket är inget jag kan slå av eller på. Antingen kliver jag in i qi-tänket och då pågår det dygnet runt, eller så låter jag bli. Om jag en gång har klivit in i qi-tänket kommer jag alltid att känna till det här med qi som förklaringsmodell. Jag kan i perioder välja att tänka mindre på qi – men om jag är i en sådan period lär jag inte heller kunna upprätthålla en qigongrutin.

Att hålla qi aktivt i tanken hjälper mig alltså att upprätthålla min kontinuerliga träning och med kontinuerlig träning mår jag bättre och bättre.

Alltså har jag nu valt att släppa fram de här qi-tankarna istället för att motarbeta dem. De får ta plats. Om folk tycker att jag är konstig, ja då får de tycka det. För mitt viktigaste är att må bättre. Jag vet just nu inget bättre sätt än qigong för att må bättre och bli piggare.

Jag tänker att det påminner lite om sopsortering. När jag var liten slängde man alla sopor i samma avfallskorg. Idag sorterar vi och sorterandet går nästan av sig själv. Om jag reser till en plats där man inte sorterar sopor blir jag lite ställd. Det känns obekvämt att slänga plast, papper och äppelskrutt i samma papperskorg. Det känns ovarsamt om resurserna. Eftersom jag lärt mig att sortera sopor kan jag inte låta bli att veta vad det innebär att sortera och jag har accepterat tanken att sorteringen gör nytta.

På liknande sätt har jag lärt mig qigong varför jag inte kan ställa om till att inte veta vad qigong innebär. Qigong gör mig piggare, därför vill jag träna qigong varje dag och som en följd tänker jag mycket på qi.

Om det är att vara konstig så får det vara så.

Däremot pysslar jag inte med rökelse, doftljus eller mysko musik och inte heller klär jag mig i speciella qigongkläder. Jag har oftast jeans och tröja. Jag blir ju inte ens svettig av att träna. För mig skulle det störa enkelheten i mitt qi-tänk om jag började blanda in ovidkommande saker. Qi är för mig nära förknippat med minimalism.