Snart tre veckor med qigong!

I morgon har jag tränat qigong dagligen i tre veckor. Fyra dagar har jag pausat. Jag känner mig nöjd. Nu gäller det bara att fortsätta träningen.

Idag när jag gjorde qigongprogrammet kände jag qi i mina fötter. Ja, faktum är att det fortfarande känns, en timme senare. Det är lite spännande att upptäcka nya effekter. Det finns alltid någon detalj man kan bli bättre på, jag märker att jag nu försöker jobba mer med de inre bilderna.

En praktisk detalj när man tränar qigong är att man bör ha kortklippta naglar. Om man absolut vill ha långa naglar är det lite kört. Möjligen kan man komma undan med att hålla just pekfingernaglarna korta. OBS! Det här gäller inte qigong i största allmänhet, utan just den qigong som jag lärt mig. Det är tre moment som blir bättre med korta naglar. Två tillfällen då man knyter händerna hårt – har man långa naglar är det svårt att vinkla fingrarna så att man inte får ”naglarna in i köttet”. När man gör utjämningsövningen jobbar man en del med öronen och det sista man gör i det momentet är att stoppa in pekfingarna i öronen och ”skruva fast dem” och sen drar man ut dem med ett plopp. Ploppet är det viktiga, eftersom det gör att det vibrerar inuti örat. Om man pga långa naglar inte kan ”skruva in” fingret så blir det inget plopp.

Något annat jag märker nu, är att somligt blir lite tydligare när jag rent allmänt blir piggare. Hormoner, menscykel och övergångsålder – hur jag blir trött, hur det påverkar humöret. Innan qigongträningen var det mer som en enda röra.

Just nu har jag haft ett par dagar med mer trötthet, men jag är ganska säker på att det har med menscykeln att göra och även om jag är lite mer trött nu, så är jag ändå mycket piggare än innan qigongträningen. Däremot är det tungt att träna just de här dagarna, även om det idag gick något lättare igen. Jag känner mig särskilt duktig när jag genomför träningen de här dagarna när det tar emot. Andra dagar har jag mer sprudlat och känt mig riktigt taggad att träna.